Hendrik Conscience werd op 3 december 1812 in Antwerpen geboren. Zijn vader was Fransman en vocht als soldaat onder Napoleon, zijn moeder een Vlaamse die kon lezen noch schrijven. Dat de aanvankelijk ziekelijke Henri of Rik zou uitgroeien tot de belangrijkste literaire vertegenwoordiger van de romantiek in Vlaanderen lag niet bepaald in de lijn der verwachting. Dat men ooit van hem zou zeggen dat hij zijn volk leerde lezen nog veel minder. En toch.

Karel Wauters werkte jarenlang aan een biografie van Conscience. Ziekte en een vroegtijdige dood beletten hem de monografie af te werken. Het Letterenhuis nam het op zich om in dit feestjaar van Consciences tweehonderdste geboortedag Wauters' Unvollendete uit te geven.
Basis voor Wauters' verhaal is Consciences in 1888 postuum gepubliceerde autobiografische Geschiedenis mijner jeugd. Deze leidraad wordt door Wauters kritisch becommentarieerd, uitgebreid en van de latere diplomatische omgang met de feiten ontdaan.
De biograaf evoceert het Antwerpen van het begin van de 19de eeuw, en vanuit de kinder- en vooral de jeugdjaren van de schrijver gaat hij in op het karakter en de psychologie van de latere man. Deze 'deelbiografie' brengt een coherente kijk op de leerjaren van Conscience, die niet eerder zo diepgravend en zo volledig in beeld werden gebracht.

Karel Wauters (1943-2010) studeerde Germaanse filologie aan de universiteit van Leuven, behaalde een kandidatuur muziekwetenschap en werkte vervolgens twee jaar als lector Nederlands aan de universiteit van Bochum. Najaar 1969 werd hij benoemd aan de Antwerpse UFSIA. Hij promoveerde in 1976 op de later bekroonde en uitgegeven cultuurhistorische studie Wagner en Vlaanderen 1844-1914.

De reeks Letterenhuispublicaties is een initiatief van het Letterenhuis in Antwerpen in samenwerking met Uitgeverij ASP. De uitgaven in deze serie - tekst- en brievenedities, studies en andere publicaties - zijn gebaseerd op literatuurwetenschappelijk onderzoek en hebben betrekking op literair archief dat in het Letterenhuis wordt bewaard
en op deze manier toegankelijk wordt gemaakt.

Jarenlang werkte Karel Wauters (1943-2010) aan een biografie over de Vlaamse schrijver Hendrik Conscience (1812-1883), vooral bekend van de historische roman 'De leeuw van Vlaenderen'*. Hij baseerde zich hierbij op de in 1888 postuum verschenen autobiografische 'Geschiedenis mijner jeugd' van Conscience. Wauters overleed echter te vroeg (hij werd 67 jaar) om het werk te voltooien. Tot verder dan een deelbiografie is het daarom nooit gekomen. De titel is door het Letterenhuis bedacht in de overtuiging, dat Wauters het er mee eens geweest zou zijn. De inhoud wordt verdeeld in vijf 'hoofdstukken': Een merkwaardige jeugd, In het leger van de Belgische omwenteling, Verdere soldatentijd, Een onstuimig literair debuut en Het jaar van 'De leeuw van Vlaenderen' (1838). Behalve een aantal illustraties bij de biografie, is ook een niet eerder gepubliceerde reeks pentekeningen integraal opgenomen, door Alfred Ost in 1938 gemaakt bij 'De leeuw van Vlaenderen, alsmede enkele autografen van Hendrik Conscience. Ook de beroemde foto van Hugo Claus op het beeld van Conscience ontbreekt niet.

304 pagina's
Letterenhuis

COMBINATIETIP: Publicatie 14 De Leeuw van Vlaenderen van het Letterenhuis

Bij vragen contacteer mij gerust.
Bekijk ook andere aanbiedingen om te besparen in verzendkosten. Verzendkosten zijn voor de koper.

Mogelijk via Relay Mondial- de post - post nl

afhalen is mogelijk te boekhoute, maldegem, oostende of gent.