Cassia / Cassia Fistula / Golden shower / Amaltas / Manna

Beschrijving

Wat is kassie? Een vrucht, een groente, een medicinale plant, een sierplant? ... Misschien alles tegelijk! De vruchten hebben de vorm van min of meer rechte, cilindrische staven van ongeveer 50 cm lang en 1 tot 2 cm in diameter. Wanneer ze volledig rijp zijn, zijn de cassiastengels donkerbruin, bijna zwart. De houtachtige schaal is relatief dun maar zeer veerkrachtig. Het interieur bestaat uit een reeks ronde schijven over de gehele lengte van de staaf, elk van elkaar gescheiden door een lichtbruin zaadje. Deze plakjes zijn bedekt met een fijn laagje zwart vruchtvlees, het enige eetbare deel van de vrucht, waarvan het aroma doet denken aan chocolade met nuances van koffie en zoethout. Cassia, gewaardeerd om zijn kalmerende werking, wordt al sinds de oudheid als laxeermiddel gebruikt. Hun laxerende werking is te danken aan de aanwezigheid van sennosiden uit de anthracenosidefamilie en slijm. Deze stoffen komen ook voor in andere laxerende planten zoals senna of rabarber. Om optimaal te kunnen profiteren van de effecten van cassia, wordt aanbevolen om minimaal vijftien minuten vóór consumptie voldoende water te drinken; Het drinken ervan onmiddellijk voor of na het innemen van cassia kan de effecten van de werkzame stoffen verzwakken. Cassia wordt rijp geconsumeerd, meestal buiten de maaltijd. Wanneer u het voor de eerste keer probeert, wordt aanbevolen om niet meer dan drie plakjes te nemen. De hoeveelheden kunnen vervolgens indien gewenst worden verhoogd, maar met de nodige voorzichtigheid, aangezien zelfs een kleine overmaat “ongewenste” effecten kan veroorzaken in de vorm van tijdelijke diarree of milde buikpijn. Af en toe gebruikt, is cassia zeer nuttig voor het verlichten van bijvoorbeeld spijsverteringsproblemen of hoofdpijn.

Beschrijving van de boom:

  De boom, afkomstig uit de droge streken van India en Sri Lanka, kan wel tien meter hoog worden. De afwisselende en gepaarde bladeren zijn 40 tot 50 cm lang. De uiteinden lopen taps toe ovaal. De fruittrossen vormen trossen van ongeveer 50 cm lang, die lichtgeel tot goudgeel bloeien, een prachtig plaatje. Aan hen heeft de boom de veelgebruikte bijnaam ‘golden shower’ te danken.

Klimaat- en bodemomstandigheden

De boom is aangepast aan warme en droge gebieden en stelt lage eisen aan de eigenschappen van de bodem. Er wordt gezegd dat de kassieboom een ​​regenval van 4,8 tot 27,2 cm en temperaturen van 18 tot 35 °C kan verdragen.

  Ecologisch belang

De kassieboom wordt zeer gewaardeerd als sierplant. Het hout wordt ook gebruikt voor de bouw en als brandstof. Het is roodachtig, zeer dicht en extreem veerkrachtig. De schors is van groot nut voor leerlooierijen, vooral in ontwikkelingslanden. Cassia, afkomstig uit India en tropisch Azië, is inmiddels bijna overal ter wereld te vinden, en niet alleen vanwege de therapeutische werking ervan. De bloemen worden bijvoorbeeld gebruikt voor offers in bepaalde hindoetempels. Hetzelfde geldt in Thailand, waar de boom, het nationale embleem, altijd is vereerd als heilig en gelukbrengend. Heel lang geleden namen verschillende volksgenezers over de hele wereld Kassia-fistels op als een van hun traditionele remedies. In de provincie Yunna in China worden de bladeren en vruchten gebruikt tegen ontstekingen en worden de bloemen gebruikt als laxeermiddel. In West-India (Konkan) wordt cassiasap gebruikt om lintwormen te behandelen en worden de bladeren gebruikt om kompressen te maken tegen reuma of jicht. Op de Antillen worden de bast en de bladeren gebruikt om bepaalde huidziekten te verlichten