Anzer Balı Nedir?

Anzer balı coğrafi olarak Türkiye’nin doğu Karadeniz bölgesinde bulunan Rize ilinin İkizdere ilçesine bağlı 2300 rakımlı Anzer yaylasında yaklaşık 500-600 farklı çiçekten 100-150 kadar endemik çiçeklerden harmanlanarak tamamıyla doğal ortamda el değmemden üretimi yapılan genellikle şifa niyetine ilaç olarak kullanılan dünyaca ünlü Anzer balıdır.

 Dünyaca ünlü 2300 rakımlı Anzer yayılasında bal üretimi haziran ayının başlangıcı ile başlar ağustos ayının ortalarında sağım yapılarak ballar kovandan alınır. Sağım yapılan yıla göre mevcut hava koşullarına bağlı olarak Anzer balı üretim miktarı değişmektedir.

Anzer Balı Tarihçesi;

Osmanlı Dönemi 31. Padişahı olan Abdülmecit Han Doğu Alman Kralı IV Fridich hastalanması üzerine Botanikçi Karl Koch’u Doğu Karadeniz Bölgesinde bulunan çiçeklerin bir çok hastalığa şifa olduğunu farklı kaynaklardan öğrenmesi üzerine Trabzon Rize bölgesine gönderir.

Karl Koch yaklaşık 2 yıl kaldığı Rize yaylalarında flora incelemesi yapar ve Anzer Yaylasının endemik florasını keşfeder ve buradaki bitki örtüsünü incelemeye alır.

Anzer yaylasında endemik olarak bulunan yaklaşık 150-200 endemik çiçeklerin olduğunu ve sadece Anzer yaylasında bu çiçek florasının olduğunu tespit eder. Anzer Yaylasından aldığı çiçek ve bal örneklerini alarak İstanbul döner ve Abdülmecit Han’a sunar ve bu tarihten sonra Osmanlı sarayına her yıl düzenli olarak bal gönderilir.